Marokkolaiset matot ja eettisyys

Berberit solmivat alunperin näitä upeita mattoja lämmittäväksi elementeiksi kylmään Atlas-vuorten ilmastoon. 1930-luvun lopulta alkaen maailmankuulut arkkitehdit, kuten Alvar Aalto ja Frank Lloyd Wright käyttivät marokkolaisia mattoja kohteidensa sisustuksessa ja loivat tilaa marokkolaisten mattojen maailmanvalloitukselle sisustuksissa ympäri maailmaa.

Ketkä ovat mattojemme takana?

Matot ylläpitävät vuosisatoja vanhaa Pohjois-Afrikan alkuperäiskansojen, eli berberien käsityöperinnettä. Matot tehdään edelleen näissä samoissa vuoristokylissä paikallisten naisten toimesta. Nämä taideteokset ovat itseilmaisun keino naisille, ja suuri osa kuvioista on berberikieltä ja symboliikkaa. Matot ovat myös elinkeino ja mahdollisuus jatkaa perinteistä elämää pienissä kylissä suurempien kaupunkien sijaan. Taito periytyy tavallisimmin äidiltä tyttärelle.

Eettisyys

Matot ovat elinkeino vuoristokylien asukkaille. Lukuisille ihmisille ne mahdollistavat elämän berberien kotiseuduilla vuoristossa. Uusien mattojen osalta työskentelemme pääasiassa Khemissetissä. Khemisset on tunnettu alueena siitä, että siellä naisilla on vahva asema ja he voivat itsenäisesti myydä mattojaan. Naiset työskentelevät pääsääntöisesti kotoa käsin omien aikataulujensa puitteissa. Emme juuri tingi hinnoista, ja työskentelemme vain tahojen kanssa joiden kautta hyvä välittyy koko kyläyhteisöön. 
Tekijät saavat tyypilllisesti palkkaa solmittujen neliömetrien mukaan. Vaikka heidän palkkansa ei länsimaisiin standardeihin ole suuri, niin kaikilla on oma talo (taloissa on tyypillisesti asuinkerros tai 2 asuinkerrosta ja päällä terassikerros), ja töitä tehdään omien aikataulujen mukaisesti. Toripäivinä, vapaina tai pyhinä töitä ei tehdä, ja muutenkin naiset ovat varsin itsemääräävässä asemassa ja voimakkaita hahmoja. Elämä on sosiaalista, vieraillessamme paikan päällä illan aikana kävi toistakymmentä naapuria kylässä. Naiset ovat kiitollisia työstä sillä se mahdollistaa elämän yhä maaseudulla.

Osa uusista matoistamme tulee myös muualta, ja valitettavasti näissä tapauksissa usein kaikki askeleet valmistusketjussa eivät ole tiedossa. Siitä huolimatta valmistuspaikat ovat Khemissetin tapaan tunnistettuja ja arvostettuja matonvalmistusalueita Atlas-vuoristossa. Uusia mattoja valmistavat lukuisat vanhat heimot ja alueet, muun muassa beni Ouarain, Azilal, Mrirt ja Ourika. 

Vintage-matot ostetaan usein sieltä mistä laadukkaita ja kauniita yksilöitä löytyy. Näitä ovat usein vintage-mattojen parhaimmat keräilijät ja jälleenmyyjät. Marokkolaisten kodeista ei enää alkuperäisiä mattoja juuri löydy. Joskus kauniita vanhoja yksilöitä löytyy kuitenki myös yllättävistä paikoista, kuten vaikkapa vihannesmarkkinoilta.

Mattojen materiaalit

Kaikki myymämme marokkolaiset matot ovat käsinsolmittuja. Vintage-matot ovat jopa värjätty luonnonväreillä. Luonnonvärit saadaan luovuudella ja perinntetiedolla paikallisista kasveista, juurista ja sienistä. Uusien mattojen villa on sen sijaan usein tehtaassa värjätty. Suurimmassa osassa mattoja päämateriaali on ja on aina ollut paikallinen lampaanvilla. Boucheroite-matot ovat tehty kierrätyskankaista räsymattojen tapaan. Myös puuvillaa toisinaan esiintyy, varsinkin litteämmissä kilim-tyyppisissä matoissa.