Marokkolaiset matot

Berberit solmivat alunperin näitä upeita mattoja lämmittäväksi elementeiksi kylmään Atlas-vuorten ilmastoon. 1930-luvun lopulta alkaen maailmankuulut arkkitehdit, kuten Alvar Aalto ja Frank Lloyd Wright käyttivät marokkolaisia mattoja kohteidensa sisustuksessa ja loivat tilaa marokkolaisten mattojen maailmanvalloitukselle sisustuksissa ympäri maailmaa.

Ketkä ovat mattojemme takana?

Matot ylläpitävät vuosisatoja vanhaa Pohjois-Afrikan alkuperäiskansojen, eli berberien käsityöperinnettä. Matot tehdään edelleen näissä samoissa vuoristokylissä paikallisten naisten toimesta. Nämä taideteokset ovat itseilmaisun keino naisille, ja suuri osa kuvioista on berberikieltä ja symboliikkaa. Matot ovat myös elinkeino ja mahdollisuus jatkaa perinteistä elämää pienissä kylissä suurempien kaupunkien sijaan. Taito periytyy tavallisimmin äidiltä tyttärelle.

Mattojen materiaalit

Kaikki myymämme marokkolaiset matot ovat käsinsolmittuja. Vintage-matot ovat jopa värjätty luonnonväreillä. Luonnonvärit saadaan luovuudella ja perinntetiedolla paikallisista kasveista, juurista ja sienistä. Uusien mattojen villa on sen sijaan usein tehtaassa värjätty. Suurimmassa osassa mattoja päämateriaali on ja on aina ollut paikallinen lampaanvilla. Boucheroite-matot ovat tehty kierrätyskankaista räsymattojen tapaan. Myös puuvillaa toisinaan esiintyy, varsinkin litteämmissä kilim-tyyppisissä matoissa.